Będzie zdrowsza żywności?

Będzie zdrowsza żywności?

Planowane są zmiany w celu upowszechniania lokalnego przetwórstwa. Utworzenie Polskiego Holdingu Spożywczego i upowszechnienie małego przetwórstwa pomoże zatrzymać zysk u rolników - powiedział minister rolnictwa Henryk Kowalczyk.

Minister zapowiada zmiany, celem których jest żywność z mniejszą ilością środków ochrony roślin i zminimalizowanie pestycydów. Wszystko oznacza dla konsumentów może droższą żywność, ale lepszej jakości, zaznaczył minister. Wszystko jest wynikiem pozytywnych skutków Europejskiego Zielonego Ładu, który może przynieść unijnemu rolnictwu, produkcję zdrowszej żywności.

Zmiany idą ku lepszemu i będą koncentrować się na wspieraniu mniejszych firm. W tym celu być może receptą są spółdzielnie -- spółdzielczość mleczarska, która ostała się jako jedyna, radzi sobie znakomicie. Wspierane będą mniejsze przetwórstwa, blisko zlokalizowane i powiązane właścicielsko z rolnikiem.

Polski Ład przewiduje finansowanie przetwórstwa. W tym celu warto też nawiązać współpracę z lokalnymi firmami, co jest gwarancją dostępu do żywności z bardzo dobrym składem.