13 sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Prosecco!

13 sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Prosecco!

Czy może być coś lepszego niż lampka schłodzonego prosecco w upalny dzień? Obawiamy się, że nie! To  musujące wino, wytrawne lub półwytrawne, które produkowane jest w regionie Wenecji Euganejskiej i Julijskiej, podbija świat! Dokładnie jutro, 13 sierpnia obchodzimy jego święto!

Prosecco to włoskie wino musujące pochodzące z regionu Wenecja Euganejska i Friulli Wenecja Julijska. Po włosku określane mianem spumante czyli musujące. Może być białe lub różowe (to ostatni trend ze świata wina), z minimalną ilością cukru w stylu extra brut lub brut, ale także istnieją Prosecco półwytrawne.

Co ciekawe, bąbelki prosecco powstają podczas drugiej fermentacji, jaką przechodzi w szczelnym, zbiorniku. Metoda, jakiej się używa do wytworzenia bąbelków zwana jest metodą Charmata. Dzięki niej prosecco dłużej zachowuje swoją gazowaną formę, gdyż druga fermentacja zachodzi w stalowych kadziach ciśnieniowych a nie w butelce, jak to się dzieje w przypadku win produkowanych metodą szampańską.

Dziś Prosecco jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego czyli apelacją, zarezerwowaną dla win musujących wregionach północnych Włoch. Pierwsza wzmianka o uprawie odmiany Prosecco vel Glera na wzgórzach Conegliano Valdobbiadene, pochodzi z tekstu szlachcica Conegliano Francesco Marii Malvolti, który w ósmym numerze "Dziennika włoskiego" z 1772 r. mówi o uprawie winorośli na tym obszarze. Od tego okresu renoma win Prosecco rosła na całym obszarze Conegliano Valdobbiadene do tego stopnia, że w połowie XIX wieku zaczęto je produkować, jako jedyną apelację regionu.